Ciastka maślane - duszki na Halloween - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Przygotowanie

Krok 1: W dużej misce ubij masło i cukier puder na jednolitą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

Krok 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaj stopniowo suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

Krok 3: Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. To pozwoli ciastu stwardnieć i będzie łatwiejsze do uformowania.

Krok 4: Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 5 mm. Wykorzystaj wykrawaczkę w kształcie duszków, aby wycinać ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5: Upiecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione. Po wystudzeniu ciastek, ozdób je białym lukrem, tak, aby wierzch ciastek był biały. Gdy lukier zastygnie, to za pomocą pisaka narysuj oczy i buzię. I ciasteczka na Halloween gotowe.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy