Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 125 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 1 jajko
Przygotowanie
KROK 1 - W głębokiej misce umieść mąkę oraz cukier puder.
KROK 2 - Dodaj masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj całość w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
KROK 3 - Dodaj ekstrakt z wanilli oraz jajko i szybko zagnieć ciasto.
KROK 4 - Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.
KROK 5 - Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm.
KROK 6 - Wycinaj z niego ciasteczka foremką o wybranym kształcie i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 7 - Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Ciasteczka piecz ok. 10 minut w temperaturze 180*C aż staną się lekko złote.