Ciasteczka maślane - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 50
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

KROK 1 - W głębokiej misce umieść mąkę oraz cukier puder.

KROK 2 - Dodaj masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj całość w dłoniach, aż powstanie kruszonka.

KROK 3 - Dodaj ekstrakt z wanilli oraz jajko i szybko zagnieć ciasto.

KROK 4 - Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.

KROK 5 - Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm.

KROK 6 - Wycinaj z niego ciasteczka foremką o wybranym kształcie i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 7 - Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Ciasteczka piecz ok. 10 minut w temperaturze 180*C aż staną się lekko złote.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy