Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i wanilię, ubijając do połączenia składników.
KROK 2: Stopniowo dodawaj suche składniki do masy masłowej, mieszając do połączenia. Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby się schłodziło i stwardniało.
KROK 3: Po schłodzeniu ciasta rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj blachy do pieczenia, wykładając je papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm na lekko pomączonej powierzchni.
KROK 4: Używając foremki w kształcie gwiazdki, wykrawaj ciasteczka i układaj je na przygotowanych blachach, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia.
KROK 5: Piecz ciasteczka przez 8-10 minut lub do momentu, gdy zaczną się lekko złocić na brzegach. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blachach przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.