Chlebek bananowy bezglutenowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mieszanki ryżowej, gryczanej lub kokosowej)
  • 1/2 szklanki orzechów

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę keksową o wymiarach około 20x10 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj olej, cukier, jajka i wanilię, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Dodaj sodę oczyszczoną i sól, a następnie stopniowo dodawaj mąkę bezglutenową, mieszając do połączenia składników, dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż chlebek będzie dobrze wyrośnięty i zrobi się złoty. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź chlebek w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy