Chlebek bananowy bezglutenowy
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mieszanki ryżowej, gryczanej lub kokosowej)
- 1/2 szklanki orzechów
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę keksową o wymiarach około 20x10 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj olej, cukier, jajka i wanilię, a następnie dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Dodaj sodę oczyszczoną i sól, a następnie stopniowo dodawaj mąkę bezglutenową, mieszając do połączenia składników, dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.
KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż chlebek będzie dobrze wyrośnięty i zrobi się złoty. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź chlebek w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.