Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 10 g soli
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 7 g (1 opakowanie) drożdży instant Delecta
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) do wysmarowania formy
Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 1

Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 2

Formujemy równej grubości i długości wałki, po czym sklejamy jeden koniec.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 3

Przekładamy kolejno paski ciasta tworząc warkocz.

Przygotowanie Krok po kroku: Chałka z 4 pasków - Delektujemy.pl

KROK 4

Chałka jest gotowa do wypieku.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy