Składniki
Ciasto:- 200 g suchego; pokruszonego ciasta; np. ciasto czekoladowe Duża Blacha Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
- 60 g serka mascarpone
- 40 g gotowego kremu czekoladowego do smarowania
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
- 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
- 2-3 łyżki posypki o smaku owocowym Decorada Delecta
Przygotowanie
Cake popsy to słodki przysmak, który zachwyci dzieci. To też dobry sposób na wykorzystanie resztek ciasta i kremu czekoladowego.
- Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone.
- Kawałki pokruszonego ciasta (wykorzystujemy pozostałości po innym wypieku lub pieczemy ciasto czekoladowe duża blacha wg przepisu) dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy 15 minut w zamrażarce.
- Po schłodzeniu dzielimy na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki. Chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut.
- Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki.
- Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy.
- Zamaczamy kuleczki w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami - nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce.
- Odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki - cake popsy nie powinny się dotykać.
- Chłodzimy w lodowce przez kilka godzin, po czym serwujemy.
- Do pojemnika z cake popsami wkładamy pik.
Szybko znikają, na przyjęcie dobrze więc przygotować ich całe wiaderko.