Składniki
- 200g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 200g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni lub sezamu
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść serek wiejski, jajko oraz olej i zblenduj na gładką masę.
KROK 2: Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz pestki - słonecznik, siemię lniane oraz dynię i wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto dłońmi.
KROK 3: Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj okrągłe bułeczki przy pomocy wilgotnych dłoni.
KROK 4: Bułeczki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią. Gotowe bułeczki ostudź na kratce.
