Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło i mieszaj palcami lub specjalnym narzędziem, aż masa będzie przypominać grubą bułkę tartą.
KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie mieszaj, aż wszystko się połączy. Jeśli używasz rodzynek, dodaj je teraz.
KROK 3: Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj kilka razy, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj z ciasta okrąg o grubości około 2-3 cm.
KROK 4: Za pomocą noża podziel ciasto na 8 równych trójkątów. Przenieś scones na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając trochę miejsca między nimi.
KROK 5: Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż scones będą lekko złociste na wierzchu. Po upieczeniu przełóż je na kratkę do ostygnięcia.