Bułeczki drożdżowe z serem - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 140 min.

Składniki

Nadzienie:

Lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru

  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Twaróg włóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj przez ok. 1 minutę.

KROK 4: Wyrośnięte ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj na duży prostokąt. Na cieście rozsmaruj nadzienie. Dłuższe boki ciasta złóż do siebie, następnie pokrój ciasto w poprzek na 9 równych pasków. Każdy pasek zakręć dwa razy i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Drożdżówki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

KROK 5: W miseczce wymieszaj ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Upieczone drożdżówki polej lukrem cytrynowym.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy