Składniki
- Ciasto:
- 1 opakowanie Bułeczki słodkie Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
Nadzienie:
- 500 g białego sera półtłustego
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 110 g cukru
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 120 g cukru pudru
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Twaróg włóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zmiksuj przez ok. 1 minutę.
KROK 4: Wyrośnięte ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj na duży prostokąt. Na cieście rozsmaruj nadzienie. Dłuższe boki ciasta złóż do siebie, następnie pokrój ciasto w poprzek na 9 równych pasków. Każdy pasek zakręć dwa razy i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Drożdżówki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 5: W miseczce wymieszaj ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Upieczone drożdżówki polej lukrem cytrynowym.