PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Bułeczki drożdżowe z kremem i frużeliną malinową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 1 opakowanie Takie to proste Słodkie bułeczki od Delecta
- 2 jajka ( jedno do ciasta a drugie do posmarowania uformowanych bułeczek)
- 150 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
Krem:
- 150 g zimnego mascarpone
- 120 ml śmietanki 30 %
- 1-2 łyżeczek cukru pudru
Frużelina:
- 150 g malin ( mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
Polewa:
- 100 g czekolady ( deserowa / mleczna)
- 2 - 3 łyżki mleka
Przygotowanie
KROK 1: Zawartość opakowania Takie to proste Słodkie bułeczki wsyp do naczynia. Dodaj jajko, roztopione masło i mleko. Miksuj końcówkami typu „haki” lub wyrób ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 2: Wyrośnięte ciasto podziel na 9-12 części i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
KROK 3: Blaszkę wstaw do zimnego piekarnika i od razu nastaw go na 180 stopni - piecz ok 30 minut do zarumienienia.
KROK 4: Maliny, cukier i sok z cytryny zagotuj. Wymieszaj skrobię z niewielką ilością wody i wlej do gotujących się malin. Gotuj chwilę frużelinę i odstaw do wystudzenia.
KROK 5: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej do niej mleko i wymieszaj rózgą kuchenna do połączenia się składników. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, to dolej jeszcze mleka.
KROK 6: Z wystudzonych bułeczek odkrój górną część. Ułóż je na kratce i oblej polewą - odstaw do stężenia polewy.
KROK 7: Przygotuj krem - zmiksuj składniki i przełóż krem do rękawa cukierniczego. Nałóż krem na spód bułeczki, zostawiając środek wolny.
KROK 8: Wyłóż na środek bułeczki łyżeczkę frużeliny i przykryj tą częścią, która była oblana czekoladą.
KROK 9: Udekoruj bułeczki według własnego pomysłu.
Autorką przepisu jest: Karolina Stolarska Bigos - Słodki temat