Bułeczki bao - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 saszetka (30g) drożdży Delecta
  • odrobina oleju

Przygotowanie

KROK 1: Mleko wlej do rondelka, dodaj masło i podgrzej, aż masło się rozpuści. Zostaw, aby chwilę przestygło.

KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Dodaj mleko z masłem i wyrób elastyczne ciasto drożdżowe. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrób i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj koła o średnicy ok. 12 cm. Każde koło posmaruj z wierzchu olejem, następnie złóż na pół olejem do środka.

KROK 4: Bułeczki układaj na małych kawałkach papieru do pieczenia i wkładaj do koszyczka do gotowania na parze. Gotuj na parze przez 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Bułeczki bao - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy