Budyń waniliowy z flambirowaną gruszką
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Masa- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym z naturalną wanilią Delecta
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 500 ml mleka
- 1 gruszka pokrojona w plastry
- 100 ml rumu lub innego wysokoprocentowego alkoholu
- 200 g cukru
- 25 g masła
- kilka sztuk orzechów pekan Bakalland
- kilka sztuk orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Budyniem można się delektować solo, ale też z powodzeniem wykorzystywać jako bazę pysznych deserów. Wystarczy jeden dodatek, by z przysmaku z czasów dzieciństwa zrobić wykwintne danie godne królów.
- Przygotowujemy miseczki lub salaterki.
- Gotujemy budyń o smaku waniliowym z naturalną wanilią zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu i przelewamy go do przyszykowanych naczyń.
- Kroimy świeżą gruszkę w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, mieszając, aż do uzyskania karmelu (tu sposób przygotowania domowego karmelu).
- Do karmelu szybko dodajemy gruszkę, obtaczając ją w słodkiej masie.
- Kiedy karmel zgęstnieje dolewamy rum i podpalamy całość długą zapałką, zachowując ostrożność. Delikatnie poruszamy patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.
- Deser przyozdabiamy flambirowanymi plastrami gruszki.
- Dla zwiększenia efektu – i smakowitości! - całość posypujemy jeszcze posiekanymi orzechami laskowymi i pekan.
- Na koniec wbijamy ulubiony pik.
Budyń ten doda odwagi, by po latach wyznać bliskiej osobie „Myślę o Tobie!”.