Brownie dubajskie - wideo
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
8-10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Na brownie:
- 2 jajka M
- 40 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej / deserowej czekolady
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Na warstwę pistacjową:
- 100 g ciasta kataifi
- 200 g kremu pistacjowego
- szczypta soli
- 70 g masła
Na warstwę czekoladową:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki schłodzonego kremu czekoladowego (typu: do smarowania kanapek)
Na polewę:
- 50 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie Kropelek czekoladowych Delecta
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM
KROK 1: Rozpuść masło z czekoladą i cukrem. Po wystudzeniu dodaj jajko i aromat waniliowy. Na końcu wsyp mąkę i połącz. Przełóż masę do tortownicy z papierem do pieczenia. Piecz Ok 25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
KROK 2: Na patelni rozpuść masło. Dodaj ciasto kataifi i smaż na złoty kolor aż będzie chrupiące. Wystudzone połącz z kremem pistacjowym i solą. Wyłóż na wystudzone brownie i wstaw do lodówki.
KROK 3: Mascarpone zmiksuj z kremem czekoladowym na sztywno. Wyłóż na brownie i ponownie wstaw do lodówki.
KROK 4: Śmietankę podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na brownie i posyp Kropelkami.