fbpx
Biszkopt z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt z makiem
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 150 g maku (mielonego)
  • 100 g bakalii (orzechy, rodzynki)
  • 10 g proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżka masła (do posmarowania formy)
  • 1 łyżeczka v lub cukru wanilinowego Delecta
  • Kruszonka: 50 g mąki, 25 g cukru, 25 g masła

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj wszystkie składniki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając połowę cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Następnie dodaj wanilię, olej i mleko, mieszając całość na jednolitą masę.

KROK 2: Do żółtek z cukrem i płynami stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszaj do połączenia składników. Na końcu dodaj mielony mak oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa była gładka i jednolita.

KROK 3: Do gotowego ciasta dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Formę do pieczenia (najlepiej prostokątną) wysmaruj masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia.

KROK 4: Przełóż masę do formy i równomiernie ją rozprowadź. W misce przygotuj kruszonkę, łącząc palcami mąkę, masło i cukier, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję. Posyp wierzch ciasta kruszonką.

KROK 5: Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na kawałki.

Biszkopt z makiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+