fbpx
Torcik malinowo-pistacjowa rozkosz - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torcik malinowo-pistacjowa rozkosz
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 ml serka mascarpone
  • 750 ml śmietanki kremówki
  • laska wanili
  • koszyczek malin
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych pistacji Bakalland
Poncz:
  • 100 ml rumu
  • 200 ml konfitury malinowej
Dekoracja:

Przygotowanie

Mówi się, że przez żołądek można trafić do serca. To jest właśnie jeden z takich przepisów, który dowodzi słuszność tego stwierdzenia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ubijamy białka ze szczyptą soli.
  3. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ucierając.
  4. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo ubite białko.
  5. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo mąkę, aż masa będzie gladka.
  6. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 30 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wanilię, cukier i mascarpone.
  8. Do 1/3 masy dodajemy pistacje, a do 2/3 maliny.
  9. Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy części.
  10. Każdą część zwilżamy mieszanką rumu i konfitury malinowej.
  11. Przekładamy biszkopt masą – masy z malinami używamy na przykład do przełożenia ciasta, a pistacjowej na wierzch, do dekoracji.
  12. Górę ciasta ozdabiamy pistacjami i malinami.
  13. Ciasto dekorujemy pikiem.

Z takim tortem nie sposób utrzymać serce na wodzy.

Torcik malinowo-pistacjowa rozkosz

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+