Biszkopt - sernik z awokado
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkoptowego Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomarańcza
- sok z połówki cytryny
- 100 g suszonych daktyli Bakalland
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie sernika błyskawicznego oryginalny Delecta
- 1 łyżka galaretki o smaku agrestowym Delecta
- 2 łyżki wrzątku
- 2 opakowania pistacji Bakalland
Przygotowanie
Sernik to zawsze dobry pomysł. Tym razem propozycja z awokado i pomarańczami - pycha!
- Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, 100 ml wody (zwiększona ilość w stosunku do przepisu na opakowaniu) i miksujemy na średnich obrotach przez 5-6 minut.
- Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia.
- Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Odstawiamy je do wystudzenia na 15 minut.
- Do wysokiej miski wkładamy obrane awokado, obrany miąższ pomarańczy bez włókien, sok z cytryny oraz daktyle.
- Całość blendujemy na gładką masę, a na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku galaretkę i szybko mieszamy.
- W drugiej misce ubijamy zawartość torebki z sernikiem błyskawicznym z mlekiem (dodajemy mniej mleka niż zalecane na opakowaniu), aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wtedy dodajemy krem awokado i miksujemy całość na gładki krem o lekko pistacjowym kolorze.
- Krem wykładamy na biszkopt i posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Orzeźwiające pomarańcze i sycące awokado idealnie współgrają jako uzupełnienie popołudniowej kawy.