Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
Nadzienie:

Przygotowanie

Sprawianie przyjemności innym potrafi dostarczyć wiele radości nam samym. A taka przyjemność najlepiej smakuje wtedy, kiedy dawana jest bez okazji. Tak po prostu od serca.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Do lekko sztywnej piany dodajemy ocet i całość miksujemy.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe beziki dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość.
  6. Przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Gotowe beziki studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
  8. Budyń mieszamy w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowujemy.
  9. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy pozbywając się grudek.
  10. Gotowy budyń zestawiamy z ognia i studzimy.
  11. Kiedy masa wystygnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  12. Jagody blendujemy w wysokim naczyniu, a następnie miksujemy z kremem budyniowym.
  13. Kiedy krem będzie gładki - przekładamy nim bezę i nakładamy drugą.
  14. Kroki powtarzamy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie bezy.
  15. Dekorujemy pikiem.
Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy