Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 200 g świeżych lub mrożonych jagód
- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 500 ml mleka
Przygotowanie
Sprawianie przyjemności innym potrafi dostarczyć wiele radości nam samym. A taka przyjemność najlepiej smakuje wtedy, kiedy dawana jest bez okazji. Tak po prostu od serca.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
- Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Do lekko sztywnej piany dodajemy ocet i całość miksujemy.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe beziki dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość.
- Przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
- Gotowe beziki studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
- Budyń mieszamy w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy pozbywając się grudek.
- Gotowy budyń zestawiamy z ognia i studzimy.
- Kiedy masa wystygnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Jagody blendujemy w wysokim naczyniu, a następnie miksujemy z kremem budyniowym.
- Kiedy krem będzie gładki - przekładamy nim bezę i nakładamy drugą.
- Kroki powtarzamy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie bezy.
- Dekorujemy pikiem.