Bezglutenowe bananowe muffinki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 35 min.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g bezglutenowej mąki (np. mąka ryżowa lub kokosowa)
  • 60 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 75 g cukru (możesz dostosować ilość do własnego smaku)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.

KROK 2: W misce rozgnieć banany na jednolitą masę. Dodaj jajka, olej kokosowy, cukier, cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

KROK 3: Dodaj bezglutenową mąkę i szczyptę soli do masy bananowej. Delikatnie mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.

KROK 4: Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do formy na muffinki, wypełniając każdą papilotkę do około ¾ wysokości.

KROK 5: Wstaw formę do piekarnika i piecz muffinki przez około 20-25 minut, aż staną się złote i patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie czysty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy