Beza pistacjowa z kremem czekoladowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g pistacji Bakalland
- 50 g fig Bakalland
- 50 g daktyli Bakalland
Przygotowanie
Dzięki bezie Delecta ten torcik robi się bardzo szybko - będzie idealna dla zapowiedzianych na weekend gości czy na ważną uroczystość.
- Dzień przed przygotowaniem torciku śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.
- Śmietankę studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
- Bezę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając wodę i miksując przez około 10 minut.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Na papierze do pieczenia odrysowujemy od talerza dwa okręgi o średnicy około 18 cm.
- Papier odwracamy i zaznaczone koła wypełniamy masą bezową.
- Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Czekoladową śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywny krem w mikserze.
- Wystudzone, bezowe spody przekładamy kremem, a wierzch ozdabiamy pokrojonymi figami, daktylami i pistacjami oraz ulubionym pikiem.
Dodatek bakalii urozmaica klasyczny wypiek, jakim jest beza. Słodka i delikatna będzie rozpływała się w ustach domowników i gości.