Beza pistacjowa z kremem czekoladowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Dzięki bezie Delecta ten torcik robi się bardzo szybko - będzie idealna dla zapowiedzianych na weekend gości czy na ważną uroczystość.

  1. Dzień przed przygotowaniem torciku śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.
  2. Śmietankę studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
  4. Bezę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając wodę i miksując przez około 10 minut.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
  6. Na papierze do pieczenia odrysowujemy od talerza dwa okręgi o średnicy około 18 cm.
  7. Papier odwracamy i zaznaczone koła wypełniamy masą bezową.
  8. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
  9. Czekoladową śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywny krem w mikserze.
  10. Wystudzone, bezowe spody przekładamy kremem, a wierzch ozdabiamy pokrojonymi figami, daktylami i pistacjami oraz ulubionym pikiem.

Dodatek bakalii urozmaica klasyczny wypiek, jakim jest beza. Słodka i delikatna będzie rozpływała się w ustach domowników i gości.

Beza pistacjowa z kremem czekoladowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy