Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12-14
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Do misy miksera wbij jajka, dodaj żółtka i cukier i ubij na puszystą jasną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera i powoli małym strumieniem wlewaj mleko połączone z olejem.

KROK 2: W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i drobno startą skórką cytryny.

KROK 3: Do płynnych składników wsypuj partiami suche, mieszając łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.

KROK 4: Ciasto wylej do formy wysmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50-60 minut (po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).

KROK 5: W międzyczasie przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 6: Po wyjęciu z piekarnika babkę wystudź w formie, a gdy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć je z formy i polej lukrem. Zanim lukier całkowicie zastygnie posyp babkę dekoracją Tęczowe Pisanki Delecta i suszonymi płatkami róży.

 

Babka wielkanocna ze skórką pomarańczową i lukrem - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy