

Babka wielkanocna ze skórką pomarańczową i lukrem - wideo
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 240 g cukru
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 400 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- Skórka starta z jednej cytryny
- 90 ml mleka
- 150 ml oleju rzepakowego
- Miękkie masło do wysmarowania formy
Dekoracja:
- 2 opakowania lukru białego Delecta
- Posypka Tęczowe Pisanki Delecta
- Suszone płatki róży
Przygotowanie
KROK 1: Do misy miksera wbij jajka, dodaj żółtka i cukier i ubij na puszystą jasną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera i powoli małym strumieniem wlewaj mleko połączone z olejem.
KROK 2: W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i drobno startą skórką cytryny.
KROK 3: Do płynnych składników wsypuj partiami suche, mieszając łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
KROK 4: Ciasto wylej do formy wysmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50-60 minut (po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy).
KROK 5: W międzyczasie przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 6: Po wyjęciu z piekarnika babkę wystudź w formie, a gdy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć je z formy i polej lukrem. Zanim lukier całkowicie zastygnie posyp babkę dekoracją Tęczowe Pisanki Delecta i suszonymi płatkami róży.
