fbpx
Babka pomarańczowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka pomarańczowa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Lukier:

Przygotowanie

KROK 1: Masło roztop na patelni. Białka oddziel od żółtek. Wyciśnij sok z pomarańczy.

KROK 2: W misce umieść żółtka i cukier i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier ze skórką pomarańczową, aromat pomarańczowy, roztopione masło oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz je z ciastem przy pomocy łopatki.

KROK 3: Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Babkę ostudź i wyjmij z formy.

KROK 4: Przygotuj lukier z cukru pudru, soku pomarańczowego i wrzątku. Polej nim babkę i posyp skórką pomarańczową.

Babka pomarańczowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Anna

18-03-2025

Ocena:

Super przepis babka pyszna

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+