Składniki
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 średnich jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 1 duża pomarańcza
- kilka kropel aromatu pomarańczowego Delecta
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżka wrzątku
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Masło roztop na patelni. Białka oddziel od żółtek. Wyciśnij sok z pomarańczy.
KROK 2: W misce umieść żółtka i cukier i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier ze skórką pomarańczową, aromat pomarańczowy, roztopione masło oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz je z ciastem przy pomocy łopatki.
KROK 3: Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Babkę ostudź i wyjmij z formy.
KROK 4: Przygotuj lukier z cukru pudru, soku pomarańczowego i wrzątku. Polej nim babkę i posyp skórką pomarańczową.
Anna
18-03-2025
Ocena:
Super przepis babka pyszna