Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki majonezu (najlepiej pełnotłustego)
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj majonez i mieszaj, aż składniki się połączą.
KROK 3: Stopniowo dodawaj gorącą wodę i ekstrakt waniliowy, mieszając ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna być jednolita i bez grudek.
KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.
KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po wystudzeniu możesz udekorować babkę lukrem białym i czekoladowymi jajkami.