Babeczkowe kurczaczki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 80 ml Baileys (Irish Cream)
Dekoracja:
  • skórka starta z 5 cytryn
  • 24 borówki
  • 1 nektarynka

Przygotowanie

Znacie już ciasto marchewkowe Delecta? Można je wykorzystać na różne sposoby, na przykład zamieniając je... w kurczaczki :)

  1. Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek, wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.
  4. Na wysokich obrotach miksujemy produkty na krem.
  5. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową.
  6. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki. Do babeczki dodajemy pik.

Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!

Babeczkowe kurczaczki - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy