Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 80 ml Baileys (Irish Cream)
- skórka starta z 5 cytryn
- 24 borówki
- 1 nektarynka
Przygotowanie
Znacie już ciasto marchewkowe Delecta? Można je wykorzystać na różne sposoby, na przykład zamieniając je... w kurczaczki :)
- Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Ciasto rozkładamy do 12 papilotek, wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Na wysokich obrotach miksujemy produkty na krem.
- Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową.
- Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki. Do babeczki dodajemy pik.
Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!