Babeczki dyniowe mocno orzechowe
Składniki
- 200 g puree z dyni
- 150 g mąki pszennej
- 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 100 g cukru (można użyć brązowego dla głębszego smaku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- dodatkowo całe orzechy do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól.
KROK 3: W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj olej i puree z dyni. Mieszaj, aż składniki się połączą.
KROK 4: Do mokrych składników dodaj suche, mieszając delikatnie, aż do połączenia się składników, ale nie mieszaj zbyt długo, aby babeczki były puszyste.
KROK 5: Napełnij przygotowane foremki ciastem do około 3/4 ich wysokości. Na wierzchu każdej babeczki umieść cały orzech. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babeczki na kratce.