45min 12 porcji Łatwy
Babeczki z kremem irish cream
Babeczki z kremem irish cream

Babeczki z kremem irish cream

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • skórka pomarańczowa
  • świeża mięta

Jak przygotować babeczki z ajerkoniakiem?

Wiosenna aura – ale nie tylko – nastraja do przygotowania przepisu na „Babeczki z płatkami” z wykorzystaniem pysznego kremu irish cream.

  1. Robimy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  2. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i śmietankę. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła i cukier ze skórką pomarańczową Delecta. Miksujemy.
  3. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy kremowej i na wierzch 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  5. Babeczki dekorujemy pozostałym kremem i drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.
  6. W babeczek wbijamy piki.

W sam raz na spotkanie z koleżankami.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 61