fbpx
Babeczki  „Back to school” - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki „Back to school”
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Babeczki:

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta

Waflowe ołówki:

Przygotowanie

KROK 1: Babeczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i pieczemy przez 20 min, a następnie studzimy.  

KROK 2: Zawartość każdego z opakowań z lukrem mieszamy osobno w miseczce z 2 łyżkami wody. Pisak rozgrzewamy według zaleceń na opakowaniu. Każdy z wafli przycinamy na jednym końcu tak, by powstał trójkąt, imitujący ostrze ołówka. Te części wafli zamaczamy w białym lukrze i odkładamy na chwilę, aby zastygł. Następnie przeciwne końce wafli maczamy w różowym lukrze, tworząc „gumkę” ołówka. Na koniec na białym lukrze czarnym pisakiem rysujemy ostrze ołówka.  

KROK 3: Gdy babeczki wystygną i dekoracje będą gotowe, przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając wlewamy mleko z żelatyną, uzyskany krem od razu  przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.  

KROK 4: Na wierzchu każdej z babeczek umieszczamy waflowy ołówek, a następnie wkładamy do lodówki na min. 30 min, aby krem mógł stężeć, dzięki czemu z łatwością utrzyma dekoracje. 

Babeczki „Back to school”

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+