Babciny jabłecznik - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
  3. Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
  4. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu)
  6. Blaszkę o wymiarach 28x19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
  7. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
  8. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
  9. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
  10. Spód podpiekamy przez około 10 minut.
  11. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
  12. Pieczemy około 35 minut.
  13. Dekorujemy pikiem.

Zupełnie jak u babci na podwieczorku.

Babciny jabłecznik - smak dzieciństwa w jednym kawałku

Babciny przepis na jabłka w cieście to esencja domowych wypieków, które kojarzą się z ciepłem, miłością i beztroskim dzieciństwem. Przepis na jabłecznik babci to nie tylko zbiór składników i instrukcji, ale przede wszystkim tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jabłecznik babci to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie prostotę przygotowania z niepowtarzalnym smakiem.

Dzięki delektujemy.pl mamy dostęp do tego wyjątkowego przepisu. Jablecznik babci przygotowywany według tej receptury zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. 

Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować ten tradycyjny wypiek, to na naszym blogu znajdziesz przepis na babciny jabłecznik. Od ciasta po nadzienie z jabłek, każdy krok jest dokładnie opisany, co gwarantuje sukces w kuchni.

Zachęcamy do odkrywania tradycji i smaku prawdziwego jablecznika babci. Dzięki niemu każda chwila stanie się wyjątkowa, a wspomnienia z dzieciństwa powrócą z podwójną siłą.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy