Amaretii - włoskie ciasteczka migdałowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 35 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 2 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka likieru amarettto
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego Delecta  
  • szczypta soli

Do dekoracji:

Przygotowanie

KROK 1:Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, kontynuując ubijanie. Wlej likier amaretto i aromat migdałowy, delikatnie mieszając. Dodaj mielone migdały i połącz wszystko do uzyskania jednolitej masy.

KROK 2: Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je lekko w cukrze pudrze. Delikatnie spłaszcz kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka połóż jeden migdał, lekko dociskając.

KROK 3: Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (grzanie góra-dół) przez około 15–18 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią, a na powierzchni pojawią się charakterystyczne pęknięcia. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze przez kilka minut, następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Amaretii - włoskie ciasteczka migdałowe - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy