fbpx

Ciasta kruche - sprawdzone przepisy

Przepis na ciasto kruche wyrabiane na bazie masła, cukru, mąki i jajek, z niewielką ilością kwaśnej śmietany, stanowi podstawę wielu słodkich wypieków.

Ciasto kruche to szczególny rodzaj ciasta – wyrabia się go w gładką kulę, a następnie chłodzi w lodówce. Tuż przed dodaniem nadzienia i włożeniem do piekarnika, należy takie kruche ciasto rozwałkować, formując odpowiedni kształt. Dzięki temu zabiegowi, ciasto uzyska pożądaną chrupkość i smakowitość, a dodatek nadzienia podniesie jego atrakcyjność. Któż potrafi oprzeć się szarlotce na kruchym spodzie, tarcie cytrynowej czy kruchym ciasteczkom z czekoladowymi pastylkami – z pewnością nikt, bo takie ciasta z powodu jego delikatnej kruchości, rozpływającej się w ustach, zasługują na miano najdelikatniejszego deseru.
Ciasta kruche mogą być bazą dla bardziej wykwintnych wypieków, a mianowicie zapiekanych potraw wytrawnych typu: tarta z warzywami,
ze szpinakiem, z ziemniakami czy innym nadzieniem, gdyż ciasto na bazie kruchego spodu, w każdej sytuacji smakuje wybornie.

 
Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Ciasto kruche to szczególny rodzaj ciasta – wyrabia się go w gładką kulę, a następnie chłodzi w lodówce. Tuż przed dodaniem nadzienia i włożeniem do piekarnika, należy takie kruche ciasto rozwałkować, formując odpowiedni kształt. Dzięki temu zabiegowi, ciasto uzyska pożądaną chrupkość i smakowitość, a dodatek nadzienia podniesie jego atrakcyjność. Któż potrafi oprzeć się szarlotce na kruchym spodzie, tarcie cytrynowej czy kruchym ciasteczkom z czekoladowymi pastylkami – z pewnością nikt, bo takie ciasta z powodu jego delikatnej kruchości, rozpływającej się w ustach, zasługują na miano najdelikatniejszego deseru.
Ciasta kruche mogą być bazą dla bardziej wykwintnych wypieków, a mianowicie zapiekanych potraw wytrawnych typu: tarta z warzywami,
ze szpinakiem, z ziemniakami czy innym nadzieniem, gdyż ciasto na bazie kruchego spodu, w każdej sytuacji smakuje wybornie.

Każdy je uwielbia, zwłaszcza jesienią… Unoszący się zapach pieczonych owoców i maślanego ciasta działa nie tylko relaksacyjnie, ale przede wszystkim wyostrza kubki smakowe, które nie mogą doczekać się pierwszego kęsa. Chcesz je skubnąć jeszcze gorące, zapominając kompletnie, że istnieje możliwość poparzenia podniebienia. A jak rewelacyjnie smakuje z lodami… Eh, rozmarzyliśmy się na całego! Nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Cię do lektury, a później do swojej kuchni, gdzie z naszą pomocą wyczarujesz kruche słodkości dla swoich najbliższych.

Co muszę mieć, żeby przygotować kruche ciasto?

Chcesz sprawić sobie odrobinę słodyczy? Wybierz gotowy produkt marki Delecta – Ciasto kruche, do którego trzeba dodać pół kostki masła i jajko. Jeśli jednak chcesz zrobić standardowo bez jajka, dodaj jeszcze odrobinę masła lub smalcu (dosłownie 30-40g), który uwydatnia aromat i smak tego ciasta. Całość jest banalnie prosta, ale z doświadczenia wiemy, że są tacy, którym notorycznie nie wychodzi z jednego głównie powodu… Jak myślisz, o czym mowa?

Oczywiście o ciepłym maśle, które pod wpływem ugniatania z mąką i cukrem staje się miękką masą nie nadającą się do formowania. Zbyt długi czas siekania/ucierania da nam dokładnie taki sam efekt, więc od razu na wstępie napisz sobie i podkreśl na czerwono: Masło musi być zimne, a czas zagniatania jak najkrótszy! Jak już masz taką podstawę, to bierzemy się za resztę 🙂

Proporcje są ważne! Jeśli chcesz by ciasto prawidłowo się zagniotło, rozwałkowało i przede wszystkim by po upieczeniu efekt był zadowalający, musisz dokładnie odmierzyć produkty. W zależności od tego, ile ciasta potrzebujesz, przygotuj je z pojedynczej lub podwójnej porcji.

Mam już kruche ciasto, co dalej?

Twoje kruche ciasto przybrało kształt pięknej, jednolitej kuli. W zależności od tego, jaki masz na nie pomysł, podziel je na ilość potrzebnych kawałków lub zostaw w całości, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto dobrze się wałkuje, a w trakcie pieczenia zdecydowanie lepiej utrzymuje swój kształt.

Przygotuj odpowiednią formę, ale nie smaruj jej ani nie używaj papieru do pieczenia. Ciasto po jego ściankach mogłoby spłynąć i skutecznie popsuć efekt wizualny. Jeśli zależy Ci na płaskim spodzie i idealnie równych bokach, koniecznie zaopatrz się w kuleczki ceramiczne, albo zwykłą fasolę. Wyłożone na formę ciasto nakłuj widelcem, a następnie nanieś papier do pieczenia i wysyp odpowiednią ilość „obciążenia”. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok 200°C i podpiekaj przez 10-13 minut. Jeśli Twoje kruche ciasto ma być podstawą pod deser bez pieczenia, to podpiecz je bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Co innego kiedy w planach masz szarlotkę lub inny podobny wypiek. Wyłóż przygotowane składniki, przykryj kolejną częścią ciasta, jeśli taki był zamysł i piecz wg wskazówek zawartych w przepisie.

Jakie dodatki do ciasta kruchego wybrać?

Ciasto kruche samo w sobie nie jest jeszcze kompletnym wypiekiem. Jest podstawą, na której stworzysz swój końcowy deser. To, jaki będzie miało kształt oraz charakter, zależy tylko od Ciebie.

Wszelkie tarty, wielkanocne mazurki czy miodowniki, to ciasta bazujące właśnie na kruchym placku. Szarlotka, owocowe crumble czy ciasteczka, którymi tak lubimy się zajadać podczas rodzinnych uroczystości, nie miałaby prawa bytu, gdyby nie kruche ciasto. Wyjątkowy maślany smak w połączeniu z ulubionymi dodatkami sprawia, że uwielbiamy po nie sięgać i do niego wracać. A jak Ty wykorzystasz kruche ciasto przygotowane z z produktów marki Delecta?