![Zabaglione [przepis krok po kroku]](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/zabaglione-krok-po-kroku-2-scaled.jpg)
Kroki
![](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/zabaglione-krok-po-kroku-e1551973327348.jpg)
KROK 1
Przygotowujemy sk艂adniki: 3 偶贸艂tka, sok z 1 cytryny, ziarenka z 1 laski wanilii, 125 ml bia艂ego wina i 100 g cukru.
![](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/zabaglione-krok-po-kroku-3-e1551973340309.jpg)
KROK 2
Cukier i 偶贸艂tka umieszczamy w misce i ubijamy trzepaczk膮, a偶 powstanie puszysta masa. Nast臋pnie dodajemy ziarenka wanilii oraz wino i ubijamy ca艂o艣膰 jeszcze oko艂o minut臋.
![](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/zabaglione-krok-po-kroku-5-e1551973352815.jpg)
KROK 3
W garnku na 艣rednim ogniu gotujemy wod臋, a na garnku umieszczamy misk臋 z kremem. Krem ubijamy energicznie w k膮pieli wodnej, a偶 stanie si臋 puszysty i g臋sty.
![](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/zabaglione-krok-po-kroku-2-scaled.jpg)
KROK 4
Gotowy krem zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy, a偶 masa b臋dzie g臋sta i g艂adka.