fbpx
Cofnij
Autor: Katarzyna Kostrubiec

Jak zrobić domowe lody?

27.06.2023
Jak zrobić domowe lody?

Idealne na słoneczny, gorący czas. Przynoszą orzeźwienie i sprawiają, że nawet najbardziej upalny dzień jest przyjemniejszy. Mowa oczywiście o lodach. Są uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Ich rodzajów jest wiele, mogą być owocowe, sorbety, kremowe i puszyste, o bardziej słodkim smaku, a także te bardziej kwaskowate. Do wyboru do koloru. Jednak najlepiej smakują te domowej roboty. Nie muszą być idealne, ważne że są przygotowywane od serca. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym w łatwy i szybki sposób przygotujesz swoje własne lody.

Lody – krótka historia lodów

Lody to prosty deser, który pokochały miliony ludzi na całym świecie. Czy wiesz, skąd w ogóle wzięły się lody? Towarzysza one człowieku od bardzo dawna, pierwsze wzmianki o tym deserze pojawiły się ponad 5000 lat temu. Jednak dotyczy to bardziej połączenia owoców z kruszonym lodem, czyli formy lodów zbliżonej do obecnych sorbetów. Obecnie równie popularne jak sorbety są również lody pod postacią słodkiego kremu, który powstaje na bazie mleka lub śmietanki albo połączenia tych dwóch składników. Ten rodzaj mrożonego deseru narodził się we Włoszech, które określa się jako stolicę lodów tradycyjnych. Co ciekawe, popularność lodów cały czas rosła, a w XVI wieku ich produkcja upowszechniła się za sprawą cukierników z Paryża. Pierwszy przepis na lody pojawił się w 1674 roku. Jednak do Polski pierwszy przepis na mrożony deser dotarł dopiero pod koniec XIX wieku – w 1880.

 Jak zrobić domowe lody?

Lody są popularne zwłaszcza latem. Uwielbiamy po nie sięgać w gorące letnie popołudnia, a także na spacerach nad brzegiem morza, czy podczas zwiedzania miast. Świetnie sprawdzają się również jako zimny deser dla gości i dodatek do ciast. Z pewnością znasz to kultowe połączenie szarlotki z lodami? Przygotowywanie lodów jest proste, ale bardzo satysfakcjonujące. Możesz zaangażować w te czynności dzieci, które z ciekawością będą przyglądać się całemu procesowi mrożenia. Czy nie uważasz, ze to bardzo przyjemne móc usiąść na tarasie w letni dzień i rozsmakować się w smaku lodów własnej roboty? Wystarczy kilka składników, chwila zabawy w kuchni i czas na zamrożenie deseru. Warto go przygotować również z tego powodu, że masz kontrolę nad dodatkami, wiesz, że deser zrobiony w zaciszu domowym jest naturalny, pyszny i przygotowany od serca. Chcesz wiedzieć, jak zrobić pyszne domowe lody? Poniżej znajdziesz kilka praktycznych rad i przepis.

Jak zrobić domowe lody? Dobra śmietanka to dobre lody

Bazą kremowych puszystych lodów jest śmietanka i mleko. Jednak to właśnie śmietanka gra tutaj główną rolę. Warto postawić na dobry jakościowo produkt, który będzie zawierał od 30 do 36% tłuszczu. Podczas zakupów bądź ostrożny, śmietankę łatwo pomylić z tłustą śmietaną, która niestety nie nadaje się do przygotowania lodów. Przy wyborze śmietanki warto również wziąć pod uwagę jej konsystencją. Do zrobienia domowych lodów potrzebujemy takiej o płynnej strukturze. Przed wrzuceniem produktu do koszyczka warto również zerknąć na skład, śmietanka dobrej jakości nie ma w swojej recepturze żadnych dodatków. Pamiętaj, aby używać schłodzonej śmietanki i mleka.

Jak zrobić domowe lody? Krok pierwszy: połączenie śmietanki i cukru

Pierwszym zadaniem związanym z wykonaniem lodów jest połączenie śmietanki z cukrem.  Nie ma znaczenia, czy dodasz zwykły biały cukier, czy brązowy, trzcinowy lub kokosowy. Wybór należy do Ciebie. Połowę śmietanki oraz cukier umieść w małym garnku i powoli podgrzej na małym ogniu. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.

Jak zrobić domowe lody? Krok drugi: mieszanie wszystkich składników

Wcześniej podgrzaną śmietankę z cukrem przełóż do pojemnika. Pamiętaj, aby wybrać takie naczynie, które bez problemu zmieści Ci się w zamrażarce. Do śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć tutaj miksera, aby całość dokładnie się połączyła. Tak wymieszane lody przełóż do zamrażarki.

Jak zrobić domowe lody? Krok trzeci: miksowanie zamarzającej masy

Twoje lody są już w zamrażarce, jednak aby miały puszystą konsystencję warto je co ok. 30 minut wyjmować z zamrażarki i miksować zawartość pojemnika. Dzięki temu krokowi unikniesz tworzących się w lodach kryształków. Cały proces mrożenia powinien zająć ok 3-4 godzin. Po tym czasie możesz wyjąć je z zamrażarki i nałożyć. Jeśli są zbyt twarde, to daj im chwilkę. Wystarczy 5 minut w cieplejszym niż zamrażarka miejscu i lody będą miały tę przyjemną strukturę.

I to wszystko, jak widzisz, przygotowanie lodów jest łatwe, jednak wymaga chwili cierpliwości. Dlatego ten mrożony deser warto robić np. rano, by już po południu cieszyć się jego smakiem. Jednak jeśli chcesz jeszcze szybciej i sprawniej przygotować lody, to poznaj łatwiejszą metodę.

Jak zrobić domowe lody? Łatwiejsza metoda

W kuchni nie raz brakuje nam czasu na eksperymenty i próbowanie nowych rzeczy. Jeszcze nigdy nie robiłaś lodów? Chcesz spróbować? Masz ochotę po raz pierwszy podać swoim dzieciom i bliskim ten deser zrobiony własnoręcznie? Jednak jeśli martwisz się, czy wszystko Ci się uda, to Delecta ma dla Ciebie łatwe i przyjemne rozwiązanie. Użyj w swojej kuchni gotowej mieszanki lodów – do wyboru masz trzy popularne smaki – waniliowy, truskawkowy i słony karmel. Z Delectą zawsze Ci się uda. Wystarczy tylko połączyć mieszankę z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty i wstawisz całość do zamrażarki na 3 godziny.

Poznaj cały przepis:

Składniki

Przygotowanie

KROK 1 – Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko krowie lub roślinne.

KROK 2 – Wsyp zawartość torebki z mieszanką do przygotowania lodów i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.

KROK 3 – Przygotowaną masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny do zamrożenia.

KROK 4 – Lody nakładaj na wafelki lub do pucharków.

KROK 5 – Udekoruj posypkami lub świeżymi owocami.

Jeśli chcesz oszczędzić czas i szukasz gotowego rozwiązania, wypróbuj mieszankę Lody Delecta.

domowe lody

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.