Do przygotowania wieńca na drzwi potrzebujemy:
- 2-3 gałązki jodły
- złotych gałązek z mikołajowej „rózgi”
- nitki lub sznurka w neutralnym kolorze
- 12 pierniczków w różnych kształtach
- suszonych owoców (jabłek, plasterków pomarańczy, głogu)
- kory cynamonu
- materiałowej kokardy
- szpulki czerwonej wstążki (około 1 cm grubości)
Przy okazji pieczenia pierniczków Delecta odkładamy połowę ciasta i wykrawamy 12 ciasteczek w różnych kształtach. Przed upieczeniem na górze pierniczka wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dziurkę i wstawiamy pierniczki do piekarnika na 12 minut.
Gałązki formujemy w kształt wieńca za pomocą sznurka lub drucika. Pierniczki, korę cynamonu oraz suszone owoce przewiązujemy wstążeczką i przywiązujemy do wieńca. Na koniec dowiązujemy na dole wieńca kokardę. Wieniec wykańczamy dowiązując symetrycznie, w dwóch miejscach na górze wstążkę do zawieszenia.
Wieniec pięknie prezentuje się na drzwiach wejściowych oraz wewnętrznych. Wszyscy goście zauważą, że panuje już świąteczny nastrój.