Jak przygotować pierniczki witrażyki na choinkę? Nic prostszego!
Musimy przygotować:
- opakowanie pierniczków Delecta
- foremki różnych kształtów w renifera, bombkę czy domek
- landrynki
- tasiemka
Najważniejsze to upiec pierniczki, środek wypełniając kolorowymi landrynkami. Pomogą ci w tym Pierniczki Delecta, które mają w zestawie foremki do wycinania.
Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość zagniatamy do gładkiej masy. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki foremką w wybranym kształcie. Środek zostawiamy wycięty.
Układamy na przygotowanej blasze. Rozkruszamy landrynki, które umieszczamy w pustym środku pierniczka. U góry robimy dziurę na tasiemkę.
Pieczemy 10-13 min. Ostudzone pierniczki przedziewamy tasiemką i zawieszamy na choince.