Jak przygotować udekorowane pierniczki na włożenie ich na kubek gorącej czekolady albo kawy?
Musimy przygotować:
- opakowanie pierniczków Delecta
- foremki różnych kształtów w renifera, bombkę czy domek
- pisaki xxl Delecta
- posypki Delecta
- czekoladę do picia, gorąca kawę lub inny napój
- czekolada do posypania, marshmallow
Najważniejsze to upiec mnóstwo pierniczków w różnych kształtach. Pomogą ci w tym Pierniczki Delecta, które mają w zestawie foremki do wycinania.
Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość zagniatamy do gładkiej masy. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki foremką w wybranym kształcie. Wzdłuż pierniczka robimy wycięcie, aby można było go zamontować na kubek.
Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-13 min. Ostudzone pierniczki dekorujemy piaskami xxl i posypkami Delecta.
Przygotowujemy gorący napój, dekorujemy go bitą śmietaną, marshmallow, posypujemy posypkami i wkładamy na boku udekorowany pierniczek.