Cofnij
Autor: delektujemy

Pozbywamy się skórek z orzechów [DIY]

15.06.2023
Pozbywamy się skórek z orzechów [DIY]

Nie zawsze do dań pasują nam solone pistacje lub orzechy włoskie ze skórką. Jak więc poradzić sobie z przygotowaniem orzechów, które nie będą miały skórek? Mamy na to trzy sposoby:

  1. wrzątek – orzechy umieszczamy w miseczce, zagotowujemy w czajniku wodę i zalewamy wrzątkiem bakalie. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy skórki odeszły. Jeśli nie – czynność powtarzamy. Następnie orzechy odstawiamy w suche miejsce do wysuszenia.
  2. piekarnik – orzechy wysypujemy na papier do pieczenia umieszczony na blasze z wyposażenia piekarnika. Orzechy wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie bakalie studzimy, zawijamy w ręcznik papierowy i pocieramy, aż skórka odejdzie.
  3. patelnia – orzechy wysypujemy na suchą patelnię, prażymy przez kilka minut stale mieszając, aż skórka się z nich zetrze.

Zobacz inne wpisy

Zobacz więcej

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy