fbpx
Ciasto pijak - Delektujemy.pl
Autor:
Ciasto pijak
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Biszkopt:

Ciasto makowe:

Krem budyniowy:

Poncz:

  • 100 ml lekko ciepłej wody 
  • 150 ml wódki 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru 

Polewa:

  • 100 g masła 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki 

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj budyń: z 700 ml mleka 500 ml odlej do garnka, dodaj cukier  i zagotuj. W pozostałych 200  ml rozpuść proszek budyniowy, wlej na gotujące się mleko i nie zdejmując z ognia mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia. 

KROK 2: Przygotuj biszkopt: w misce umieść jajka i cukier, ubij na puszystą, jasną masę. Nadal miksując, dodaj olej. Na koniec do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm i piecz w 170  stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu nie wyłączaj piekarnika, ciasto przełóż na kratkę i odstaw do wystudzenia, blachę ponownie wyłóż papierem i użyj do upieczenia ciasta makowego. 

KROK 3: Pod koniec pieczenia biszkoptu zacznij przygotowywać ciasto makowe: do miski przełóż jajka z cukrem i ubij na jasną puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj olej. Następnie wsyp mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj łyżką. Piecz w tej samej formie, co biszkopt,  w 170  stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia. 

KROK 4: Kiedy budyń wystygnie, przełóż miękkie masło do miski i ubij na puszystą masę. Partiami dodawaj po łyżce budyniu i miksuj na gładki krem. Przygotuj też polewę czekoladową: wszystkie składniki przełóż do rondelka i mieszając, zagotuj. Odstaw do przestudzenia. 

KROK 5: Wszystkie składniki na poncz wymieszaj. Na dnie formy ułóż biszkopt i nasącz ponczem. Na nim rozsmaruj dżem porzeczkowy. Przykryj ciastem makowym, które następnie nasącz ponczem. Na cieście rozsmaruj krem budyniowy, a na nim ułóż biszkopty, które także nasącz ponczem. Odczekaj chwilę, aby całe nasączenie zostało wchłonięte i polej wierzch polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na min.3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Ciasto pijak - Delektujemy.pl

Ciasto pijak

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+