fbpx
Biszkopt genueński - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt genueński
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej (typ 450)
  • 40 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)
  • świeże owoce (np. maliny, jeżyny, borówki) do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj formę do pieczenia (średnica około 20 cm), smarując ją masłem i posypując mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W małym rondelku roztop masło, a następnie odstaw je do ostudzenia.

KROK 2: Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie lśniąca i dobrze napowietrzona. Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim, delikatnie mieszając, aby nie utracić puszystości.

KROK 3: Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną szpatułką, aby uniknąć powstania grudek. Na końcu dodaj ostudzone masło, mieszając delikatnie od spodu, aby biszkopt pozostał lekki i puszysty.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25–30 minut, aż biszkopt będzie złocisty, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Następnie wyjmij go z formy i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami, jak maliny, jeżyny i borówki.

Biszkopt genueński

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+