Babeczki „Back to school” - wideo
Składniki
Babeczki:
- 1 opakowanie „Babeczek czekoladowych” Delecta
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jajka
Krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 70 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
Waflowe ołówki:
- 12 podłużnych wafli przekładanych kremem czekoladowym
- lukier różowy Delecta
- lukier biały Delecta
- „Fajny pisak” Delecta kolor czarny
- 4 łyżki wody
Przygotowanie
KROK 1: Babeczki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i pieczemy przez 20 min, a następnie studzimy.
KROK 2: Zawartość każdego z opakowań z lukrem mieszamy osobno w miseczce z 2 łyżkami wody. Pisak rozgrzewamy według zaleceń na opakowaniu. Każdy z wafli przycinamy na jednym końcu tak, by powstał trójkąt, imitujący ostrze ołówka. Te części wafli zamaczamy w białym lukrze i odkładamy na chwilę, aby zastygł. Następnie przeciwne końce wafli maczamy w różowym lukrze, tworząc „gumkę” ołówka. Na koniec na białym lukrze czarnym pisakiem rysujemy ostrze ołówka.
KROK 3: Gdy babeczki wystygną i dekoracje będą gotowe, przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając wlewamy mleko z żelatyną, uzyskany krem od razu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
KROK 4: Na wierzchu każdej z babeczek umieszczamy waflowy ołówek, a następnie wkładamy do lodówki na min. 30 min, aby krem mógł stężeć, dzięki czemu z łatwością utrzyma dekoracje.