Składniki
- 3 średnie pigwy
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru (plus dodatkowy do posypania)
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: Pigwy obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soku z cytryny i blanszuj plastry pigwy przez ok. 5 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz pigwę i posyp łyżką cukru trzcinowego. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cynamonem i szczyptą soli. Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jedno jajko i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
KROK 3: Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim dno oraz boki okrągłej formy (około 24 cm średnicy). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut, aby podpiec spód.
KROK 4: W tym czasie przygotuj masę jajeczną. Drugie jajko ubij z resztą śmietany i dodaj szczyptę cynamonu. Możesz dodać trochę cukru, jeśli lubisz słodsze ciasta. Na podpieczony spód ciasta wyłóż plastry pigwy, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietanową.
KROK 5: Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa jajeczna zetnie się. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.