fbpx
Ciasto z pigwą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z pigwą
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 55 min.

Składniki

  • 3 średnie pigwy
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 100 g cukru pudru (plus dodatkowy do posypania)
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Pigwy obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soku z cytryny i blanszuj plastry pigwy przez ok. 5 minut, aby zmiękły. Następnie odsącz pigwę i posyp łyżką cukru trzcinowego. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cynamonem i szczyptą soli. Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jedno jajko i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

KROK 3: Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim dno oraz boki okrągłej formy (około 24 cm średnicy). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut, aby podpiec spód.

KROK 4: W tym czasie przygotuj masę jajeczną. Drugie jajko ubij z resztą śmietany i dodaj szczyptę cynamonu. Możesz dodać trochę cukru, jeśli lubisz słodsze ciasta. Na podpieczony spód ciasta wyłóż plastry pigwy, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietanową.

KROK 5: Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa jajeczna zetnie się. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto z pigwą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+