Słonecznikowiec bez pieczenia
Składniki
Masa kajmakowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie kajmaku o smaku tradycyjnym Delecta
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 ml mleka
Masa budyniowa:
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego Delecta
- 3 łyżki cukru
Słonecznik:
- 300 g ziaren słonecznika Bakalland
- 100 g masła
- 8 łyżek cukru
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- ok. 400 g herbatników kakaowych
- 200 g wiśni świeżych lub ze słoika
Przygotowanie
KROK 1: Z 700 ml mleka 500 ml wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, a gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 2: Na patelnię wsypujemy słonecznik, dodajemy mleko, masło i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wylewamy na dowolnej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopni C przez 5 - 10 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na drobne kawałki.
KROK 3: Mleko podgrzewamy, tak, by było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na sztywną masę, następnie, wciąż ubijając, dodajemy po łyżce kajmak. Na koniec dolewamy mleko z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy połowę prażonego słonecznika i mieszamy łyżką. Blachę 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy warstwę herbatników, na które wylewamy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
KROK 4: Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, aż powstanie jednolity krem.
KROK 5: Na warstwę herbatników, pokrywająca masę kajmakową, wykładamy wiśnie, a na nie krem ¾ kremu budyniowego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które następnie smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch wykładamy drugą połowę prażonego słonecznika. Całość odkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.