Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g masła
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- 250 g agrestu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 24x24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Agrest umyj, osusz i odszypułkuj.
KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Uważaj, aby nie przemieszać ciasta, aby pozostało puszyste.
KROK 4: Delikatnie wmieszaj agrest do przygotowanego ciasta, starając się równomiernie go rozłożyć. Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy.
KROK 5: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.