Ciasto z morelami i kruszonką
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 100 ml mleka
- 500 g świeżych moreli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 75 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto. Masło ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
KROK 2: Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, a następnie dodaj zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Całość rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
KROK 3: Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Połówki moreli pokrój na ćwiartki.
KROK 4: Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (około 25x25 cm). Na wierzchu równomiernie rozłóż kawałki moreli.
KROK 5: Posyp ciasto przygotowaną kruszonką. Piecz w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Dobra rada:
Jednym ze sposobów na poprawienie smaku i wilgotności ciast ucieranych jest nasączenie ich syropem po upieczeniu. To technika często stosowana przez profesjonalnych cukierników. W garnuszku wymieszaj równą ilość wody i cukru (np. 100 ml wody i 100 g cukru). Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj aromat, taki jak wanilia, cytryna, rum lub ulubiony likier, aby wzbogacić smak. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, ale nie gorące, delikatnie nakłuj je na całej powierzchni patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Pozwoli to syropowi wniknąć głębiej. Za pomocą łyżki, delikatnie polewaj syropem ciasto, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.