Składniki
Ciasto kruche:
- 1 ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- 3 łyżki cukru
- 15g mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- 500g agrestu z usuniętymi ogonkami
- 1 łyżka soku z cytryny
- 15 g mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 140g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W rondlu zagotuj 300 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Przygotuj ciasto kruche. W misce umieść zawartość torebki, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Tortownicę wylep ciastem, zrób brzeg na wysokość ok. 3 cm. Następnie ciasto posyp równomiernie bułką tartą. Na bułkę tartą wyłóż ostudzony budyń.
KROK 3: Agrest wymieszaj z sokiem z cytryny oraz mąką ziemniaczaną i wyłóż na budyń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
KROK 4: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj bezę. W misce umieść białka i ubij je na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy, ciągle miksując, aż powstanie gęsta i lśniąca piana.
KROK 5: Ciasto wyjmij z piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni C. Na ciasto wyłóż bezę, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Dobra rada:
Aby beza była lekka i puszysta, białka muszą być dobrze ubite. Upewnij się, że miska i trzepaczka są absolutnie czyste i suche, ponieważ tłuszcz lub wilgoć mogą przeszkadzać w ubijaniu białek. Dodanie szczypty soli do białek przed ubijaniem pomoże uzyskać lepszą pianę.