Składniki
- 500 g świeżych truskawek
- 1 litr wody mineralnej gazowanej
- sok z 2 cytryn
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczy Delecta
- kilka listków mięty
- lód w kostkach
Przygotowanie
KROK 1: Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Połowę truskawek wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryn oraz miód. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
KROK 2: Pomarańcze umyj i pokrój na cienkie plasterki. Resztę truskawek również pokrój na połówki. Do dużego dzbanka wrzuć plasterki pomarańczy i pokrojone truskawki.
KROK 3: Do dzbanka dodaj zmiksowaną masę truskawkową, a następnie wsyp łyżeczkę cukru ze skórką pomarańczy Delecta. Wszystko dobrze wymieszaj.
KROK 4: Dodaj listki mięty oraz kostki lodu do dzbanka. Następnie powoli wlej wodę mineralną gazowaną, delikatnie mieszając, aby połączyć składniki, ale nie wygazować wody.
KROK 5: Schłódź lemoniadę w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Podawaj w wysokich szklankach, dekorując listkami mięty i plasterkami truskawek.