Ciasto czekoladowe z borówkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao w proszku

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych borówek

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie ciasta Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubij masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodawaj suche składniki na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podziel na cztery równe części i przelej do wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia form o średnicy około 20 cm. Piecz każdą warstwę przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 2: Przygotowanie kremu W misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i kakao na gładką masę. Delikatnie dodaj ubitą śmietanę do masy serowej, mieszając do uzyskania jednolitego kremu.

KROK 3: Składanie ciasta Na pierwszą warstwę ciasta nałóż równą warstwę kremu, a następnie połóż na nim część borówek. Powtórz czynność z kolejnymi warstwami ciasta, kremu i borówek. Na ostatnią warstwę ciasta nałóż krem i udekoruj borówkami na wierzchu.

KROK 4: Schłodzenie ciasta Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał, a smaki się przegryzły.

KROK 5: Podanie Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na porcje. Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone, ale można je podawać także w temperaturze pokojowej.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy