Składniki
Ciasto drożdżowe na chałkę:
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 saszetka Drożdży Delecta
- 60 g cukru drobnego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 40 g mąki pszennej
- 20 g zimnego masła
- 20 g cukru
Do podania:
- masło, ulubiony dżem, świeże owoce
Przygotowanie
KROK 1: Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Mleko podgrzej, żeby było lekko ciepłe. W dużej misce wymiesza mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodaj rozpuszczone masło oraz mleko i wyrób ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz do tego wykorzystać robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.
KROK 2: Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta możesz przygotować jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze. Ciasto na chałkę podziel na 3 lub 4 równe części. Każdą część rozciągnij na długie i cienkie sznurki. Ich końce zlep ze sobą i zapleć je w warkocz.
KROK 3: Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczkę i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce umieść mąkę, zimne masło i cukier i rozetrzyj między palcami. Wyrośniętą chałkę posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj z masłem, dżemem i owocami.