Ciasto marchewkowe z mascarpone w słoiku - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
9
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 150 startej marchewki
- 2 duże jajka
- 80 g cukru
- 60 g oleju
- 140 g mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 200 g mascarpone
- 200 g serka kanapkowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 pomarańcze wyfiletowanego i pokrojone w kostkę
- 80 ml soku przecierowego z marchewki
- 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubić z cukrem na jasny krem. Wlać cienką strużką olej - połączyć. Wsypać w 2 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem - delikatnie wymieszać. Na końcu dodać marchewkę i otarta skórkę z pomarańczy. Ciasto przelać do formy o średnicy Ok. 18-20 cm lub małej kwadratowej. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Wystudzone pokruszyć.
KROK 2: Sok i pokrojona pomarańcze (bez błon) zagotować. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się soku z pomarańczami. Chwilkę gotować, zdjąć z palnika - wystudzić.
KROK 3: Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować ponownie na najniższych obrotach tylko do połączenia.
KROK 4: Na dno słoiczka wyłożyć naprzemiennie warstwę pokruszonego ciasta marchewkowego, kremu i frużeliny pomarańczowej .