Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 150 startej marchewki
  • 2 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g oleju
  • 140 g mąki tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 200 g mascarpone
  • 200 g serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 pomarańcze wyfiletowanego i pokrojone w kostkę
  • 80 ml soku przecierowego z marchewki
  • 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie

KROK 1: Jajka ubić z cukrem na jasny krem. Wlać cienką strużką olej - połączyć. Wsypać w 2 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem - delikatnie wymieszać. Na końcu dodać marchewkę i otarta skórkę z pomarańczy. Ciasto przelać do formy o średnicy Ok. 18-20 cm lub małej kwadratowej. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Wystudzone pokruszyć. 
 
KROK 2: Sok i pokrojona pomarańcze (bez błon) zagotować. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się soku z pomarańczami. Chwilkę gotować, zdjąć z palnika - wystudzić. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować ponownie na najniższych obrotach tylko do połączenia. 
 
KROK 4: Na dno słoiczka wyłożyć naprzemiennie warstwę pokruszonego ciasta marchewkowego, kremu i frużeliny pomarańczowej . 
Ciasto marchewkowe z mascarpone w słoiku - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy