fbpx
Leśny mech z galaretką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Leśny mech z galaretką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Masa śmietanowa:

  • 1 opakowanie masy śmietanowej z zestawu Leśny mech Delecta
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody 

Galaretka malinowa:

Przygotowanie

KROK 1: Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.  W misce wymieszaj jaja z wodą i olejem. Dodaj zawartość torebki z ciastem i wymieszaj do połączenia się składników. Przelej ciasto do foremki.  

KROK 2: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, odkrój 0,5 cm od góry ciasta i pokrusz. 

KROK 3: Zimną śmietanę ubij prawie na sztywno. Do miski wlej wodę, wsyp zawartość torebki z masą śmietanową i energicznie mieszaj przez ok. 0,5 minuty. Dodaj do ubitej śmietany i mieszaj przez kolejne 0,5 min. 

KROK 4: Na ciasto wylej masę śmietanową, na której poukładaj maliny i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.  W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. 

KROK 5: Na schłodzony dobrze krem wylej chłodną i tężejącą galaretkę. Po ok. 20 minutach posyp galaretkę kawałeczkami ściętego wcześniej ciasta i wstaw ponownie do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). 

Leśny mech z galaretką - Delektujemy.pl

Leśny mech z galaretką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+