Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta z zestawu Leśny mech Delecta
- 3 jaja
- 50 ml wody
- 100 ml oleju
Masa śmietanowa:
- 1 opakowanie masy śmietanowej z zestawu Leśny mech Delecta
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 100 ml przegotowanej zimnej wody
Galaretka malinowa:
- 2 szt. galaretki malinowej Delecta
- 700 ml gorącej wody
- 150 g świeżych malin
Przygotowanie
KROK 1: Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W misce wymieszaj jaja z wodą i olejem. Dodaj zawartość torebki z ciastem i wymieszaj do połączenia się składników. Przelej ciasto do foremki.
KROK 2: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, odkrój 0,5 cm od góry ciasta i pokrusz.
KROK 3: Zimną śmietanę ubij prawie na sztywno. Do miski wlej wodę, wsyp zawartość torebki z masą śmietanową i energicznie mieszaj przez ok. 0,5 minuty. Dodaj do ubitej śmietany i mieszaj przez kolejne 0,5 min.
KROK 4: Na ciasto wylej masę śmietanową, na której poukładaj maliny i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia.
KROK 5: Na schłodzony dobrze krem wylej chłodną i tężejącą galaretkę. Po ok. 20 minutach posyp galaretkę kawałeczkami ściętego wcześniej ciasta i wstaw ponownie do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).