fbpx
Sernik z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z jabłkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

Dekoracja:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • masa kajmakowa Delecta do ozdoby
  • jajka do ozdoby

Przygotowanie

KROK 1: Do blendera włóż orzechy laskowe i zmiksuj. Dodaj masło, mąkę oraz cukier i wymieszaj. Formę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem. Na papier wyłóż 2/3 ciasta i ugnieć. Podpiekaj w 180 stopniach (góra-dół) przez 20 minut.

KROK 2: Do miski przełóż twaróg, olej, jajka, budyń, cukier oraz mascarpone. Składniki miksuj tylko do połączenia, masę wylej na podpieczony spód.

KROK 3: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni z cynamonem cukrem oraz wodą, około 5 minut. Wyłóż na masę serową.

KROK 4: Sernik piecz w 150 stopniach przez 90 minut (góra-dół). Ostudzone ciasto udekoruj masą kajmakową oraz jajkami czekoladowymi.

Sernik z jabłkami to połączenie klasyki z nutą jesiennego ciepła, które zachwyci każdego miłośnika deserów. Wyobraź sobie delikatny, kremowy sernik o idealnie aksamitnej konsystencji, wzbogacony soczystymi jabłkami, które dodają mu niepowtarzalnego aromatu i naturalnej słodyczy. Krucha, maślana spód w połączeniu z jabłkową świeżością tworzy deser, który sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje, jak i w codziennym zaciszu domowego stołu. To ciasto, które przywołuje wspomnienia domowych wypieków i ciepła rodzinnych spotkań, a jednocześnie zaskakuje nowym, nietuzinkowym smakiem. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego!

Sernik z jabłkami - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Możesz pokroić jabłka w cienkie plasterki, a następnie podsmażyć je na patelni z odrobiną masła i cynamonu przez kilka minut. Dzięki temu jabłka zmiękną, uwolnią więcej smaku i aromatu, a także nie puszczą nadmiaru soku podczas pieczenia, co mogłoby sprawić, że ciasto stanie się zbyt wilgotne.

Sernik z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+