PRZEPIS OD PRZEPIS_NA_SŁODKO
Tort królik
Składniki
Biszkopt:
- 7 jajek
- 245 g mąki pszennej (1¾ szklanki)
- 1 opakowanie cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 175 g cukru (1 szklanka)
Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 300 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania mix do śmietany Delecta
- 150 g kajmaku tradycyjnego Delecta
- 8 g żelatyny Delecta rozpuszczonej w 50 ml wody
- czubata łyżka gładkiego dżemu wiśniowego
Dodatkowo:
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj biszkopt, najlepiej upiec go dzień przed składaniem tortu. Białka ubij na sztywno, dodając po łyżce cukru, na koniec dodaj cukier z wanilią. Do ubitych białek pojedynczo dodaj żółtka, po każdym miksuj kilkanaście sekund do połączenia składników. Następnie w dwóch porcjach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wymieszaj delikatnie łyżką.
KROK 2: Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Masę rozlej do obu tortownic lub na duże prostokątne blachy około 30x40 cm. Zwróć uwagę, aby poziom masy był identyczny w obu blaszkach.
KROK 3: Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut. Upieczony biszkopt odłóż do wystudzenia.
KROK 4: Zimny biszkopt wyjmij z formy i odwróć do góry spodem, przetnij na dwa równe blaty. Z dużego biszkoptu wytnij uszy królika. Następnie złóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz i posmaruj dżemem.
KROK 5: Przygotuj krem. Śmietankę, mascarpone, cukier i mix do śmietany ubij na puszysty krem.
KROK 6: Masę podziel na porcję. Połowę masy wymieszaj z kajmakiem i rozpuszczoną jeszcze lekko ciepłą żelatyną. Najpierw dodaj do żelatyny łyżeczkę masy, wymieszaj i dopiero taką żelatynę połącz z całą masą śmietanową.
KROK 7: Przełóż do worka cukierniczego z ulubioną tylką. Pozostałą masę podziel w proporcji 3:1. Większą część pozostaw bez zmian, również przełóż do worka cukierniczego z wybraną tylką. Natomiast najmniejszą porcję wymieszaj z dżemem i również przełóż do worka cukierniczego z wybraną końcówką. Krem kajmakowy wyciskaj na przygotowane ciasto biszkoptowe z dżemem.
KROK 8: Wstaw do lodówki na kilka minut i dopiero przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Pozostaw w lodówce na około 30 minut.
KROK 9: Następnie nasącz biszkopt i posmaruj cienko kremem. Pozostaw trochę do dekoracji. Następnie udekoruj ciasto kremami w różnych smakach, a wolne miejsca uzupełnij bakaliami.